Хорово око

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ведјат или „Хорово око“
Хоровото око на приврзок

Хоровото око (Ведјат)[1] (претходно Вадјет и Окото на Месечината; а потоа како Окото на Ра)[2] или ("Удјат")[3] е египетски симбол на заштита и кралска моќ дадена од божествата, во овој случај од Хор или Ра. Симболот го има на слики поврзани со мајката на Хор, Изида, и со други божества кои се поврзани со неа.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Chapter 14, Egyptian Art in David P. Silverman, Ancient Egypt, Duncan Baird Publishers, 1997. p.228
  2. Wörterbuch der ägyptischen Sprache 1, 268.13
  3. Alessandro Bongioanni & Maria Croce (ed.), The Treasures of Ancient Egypt: From the Egyptian Museum in Cairo, Universe Publishing, a division of Ruzzoli Publications Inc., 2003. p.622 According to the editors, 'Udjat' was the term for amulets which used Eye of Horus design.