Холографија

Од Википедија — слободната енциклопедија


Холографија (од грчкото, ὅλος-hólos цело + γραφή-grafē пишување, цртање) е техника која овозможува да се фотографира предмет со тоа што еден ласерски зрак ќе се раздели на два посебни. Првиот зрак се одбива од предметот што се фотографира, а тогаш на вториот му се дозволува да се судри со рефлектираната светлина од првиот. Кога ќе се случи тоа, тие создаваат интерференциски ефект, кој се снима на парче филм. Кога низ таквиот филм ќе помине ласерски зрак, се појавува тридимензионална слика на предметот што бил фотографиран, наречена холограм. Тридимензионалноста на таквите слики е застрашувачки уверлива.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Optical holography: principles, techniques, and applications P. Hariharan, Cambridge University Press; 2 edition (1996), ISBN 978-0521439657
  • Lasers and holography: an introduction to coherent optics W. E. Kock, Dover Publications (1981), ISBN 978-0486240411
  • Principles of holography H. M. Smith, Wiley (1976), ISBN 978-0471803416
  • G. Berger et. al, Digital Data Storage in a phase-encoded holograhic memory system: data quality and security, Proceedings of SPIE, Vol. 4988, p. 104-111 (2003)
  • Holographic Visions: A History of New Science Sean F. Johnston, Oxford University Press (2006), ISBN 0-19-857122-4
  • Холографски универзум Мајкл Талбот, Аквариус Пет, Скопје, 2009, ISBN 978-608-4502-18-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]