Хиповитаминоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Напис од еден пасус на Џек Драмонд во 1920 година, кој обезбедува структура и номенклатура што се користат денес за витамини

Хиповитаминоза е делумниот недостиг на одреден витамин во организмот. При состојба на хиповитаминоза, организмот чувствува негативни промени, меѓутоа ваквата состојба бргу се надминува со земање на храна или пијалаци кои го содржат тој витамин.