Харпократ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Птоломејска бронзена статуа на Харпократ, Лисабон.

Харпократ (грчки: Ἁρποκράτης) бил бог на молкот во старограчката митологија. Според Херодот, тој бил египетско божество, син на Озирис и Изида. На монетите, неговиот лик е прикажан со прстот во устата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 115.