Хаплогрупа P (mtДНК)

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Хаплогрупа P
Можно време на потекло50,000 п.н.е.[1]
Можно место на потеклоЈугоисточна Азија
ПредокR
Потомци16176, P3, P4, P5, P6, P7, P9
Дефинирање на мутации15607[2]

Хаплогрупата P — човечка митохондријална ДНК (mtДНК) хаплогрупа.

Потекло[уреди | уреди извор]

Хаплогрупата P е потомок на Хаплогрупата Р.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Денес, P најчесто се среќава во Океанија, особено кај Папуанците, Меланезијците, домородните Австралијци,[3] Тоа е 1,4% во мејнстрим Филипинците, но 1,13% во Лузон, 1,78% во Висајас, 1,43% во Минданао.[4] Тоа е многу повисоко во групите под Филипинци, 6,67% во Бугкалот и 11,2% во Маранао.[5] Пронајден е на Филипините Негрито Аета од Батаан со 40%.[6] Го има и кај Малезијците со 0,9%, вклучувајќи ги и Индонезијците.

Подклади[уреди | уреди извор]

Дрво[уреди | уреди извор]

Ова филогенетско дрво на хаплогрупата P потклади се заснова на трудот на Манис ван Овен и Манфред Кајзер Ажурирано сеопфатно филогенетско стебло на глобалната варијација на човечката митохондријална ДНК и последователните објавени истражувања.

 • П
  • (16176)
   • P1
    • P1d
     • P1d1
   • P2'10
    • P2
    • P10
   • P8
  • P3
   • P3a
   • P3b
    • P3b1
  • P4
   • P4a
    • P4a1
   • P4b
    • P4b1
  • P5
  • P6
  • P7
  • P9

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hudjashov, Georgi et al. 2007. Revealing the prehistoric settlement of Australia by Y chromosome and mtDNA analysis. Архивирано на 17 август 2012 г. PNAS May 22, 2007 vol. 104 no. 21 8726-8730
 2. van Oven, Mannis; Manfred Kayser (13 Oct 2008). „Updated comprehensive phylogenetic tree of global human mitochondrial DNA variation“. Human Mutation. 30 (2): E386–E394. doi:10.1002/humu.20921. PMID 18853457. S2CID 27566749.
 3. Friedlaender et al. 2005 April, Expanding Southwest Pacific Mitochondrial Haplogroups P and Q, 22 (6): 1506
 4. Philippine Mitochondrial DNA Diversity: A Populated Viaduct between Taiwan and Indonesia?
 5. Complete mtDNA genomes of Filipino ethnolinguistic groups: A melting pot of recent and ancient lineages in the Asia-Pacific region, by Catherine Hill, A Mitochondrial Stratigraphy for Island Southeast Asia
 6. Delfin F. et al 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]