Ханива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ханива куќа
Ханива воин, Јапонија

Ханива (埴輪), се фигури направени од теракота најчесто користени во текот на ритуалот за погребување; при што биле положувани заедно со покојникот. Биле создадени во текот на Кофун периодот (од III до VI век н.е.) од јапонската историја, кои ги карактеризира појавата на висока аристократска класа, засилена со војска. Коњицата била опремена со железни оклопи, носела мечеви и другу ладно оружје.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]