Фусума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фусума.
Кин-бусума (златна фусума).

Во јапонската архитектура, фусума [fusuma ()] се вертикални правоаголни панели кои можат да се лизгаат од една на друга страна, за да ги редефинираат просторите во просторот или да дејствуваат како врати.[1] Тие обично се околу 90цм широки, 180цм високи, со иста големина како татами, и се дебели 2-3цм. Висината на фусума се зголемила во последниве години, како резултат на зголемувањето на просечната висина на јапонското население и 190цм висината сега е вообичаена. Во постарите конструкции, тие се високи 170цм. Се состојат од решетка, како дрвена подструктура, покриена со картон и слој хартија или крпа од двете страни. Тие обично имаат црна лакирана граница и кружен прсен за прстите.

Историски гледано, фусума била насликана, честопати со сцени од природата, како што се планини, шуми или животни. Денес, многумина имаат обична хартија од дудинка или имаат индустриски испечатена графика со лепези, есенски лисја, цвет на јапонска цреша, дрвја или геометриски фигури. Може да се купат и за деца со популарни цртани ликови.

И фусума и шоџи (фини, проѕирни хартиени разделувачи на соби) работат на дрвени шини од горниот и долниот дел. Горната шина се нарекува камои (kamoi (鴨居, lit. "duck's place"), а долната се нарекува шики (shikii (敷居). Традиционално, овие биле мачкани со восок, но во денешно време тие обично имаат лента за подмачкување со винил за да се олесни движењето.

Заедно со фусума, шооџи и татами душеците од слама (како под) сочинуваат типична јапонска просторија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. MATCHA. „Fusuma (Sliding Doors) - Japanese Encyclopedia“. MATCHA - JAPAN TRAVEL WEB MAGAZINE (англиски). Посетено на 2020-02-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]