Формозански облачен леопард

Од Википедија — слободната енциклопедија
Формозански облачен леопард
LeopardusBrachyurusWolf.jpg

Критично загрозен, можеби изумрен
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Carnivora
Семејство: Felidae
Род: Neofelis
Вид: N. nebulosa
Подвид: N. n. brachyura
Триномен назив
Neofelis nebulosa brachyura
(Swinhoe, 1862)

Формозанскиот облачен леопард (Neofelis nebulosa brachyura) е подвид на облачниот леопард. Ова животно е ендемско за островот Тајван и денес се верува дека е изумрен вид. Неговата опашка е пократка од опашката на останатите подвидови на облачниот леопард.

Формозанскиот облачен леопард е второ најголемо животно на Тајван, после формозанската црна мечка. Откако голем дел од неговото природно живеалиште било уништено, ова животно било принудено да се повлече на планините Јушан и Даву. Формозанскиот облачен леопард последен пат бил забалежан во 1980-тите.

Луѓето од народот Рукаи, тајванските абориџини, веруваат дека нивните предци настанале од овие мачки.