Филоксен (сликар)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Филоксен Еретриски (грчки: Φιλόξενος ὁ Ἐρετριεύς) ― сликар од Еретрија. Тој бил ученик на Никомах Тебански, чија брзина во сликарството ја имитирал, па дури и ја надминал, откако открил нови и брзи методи на боење.[1] Сепак, Плиниј наведува дека неговата слика не била потчинета од ниедна, прикажувајќи битка на Александар Македонски против Дариј, која ја насликал за кралот Касандар.

Александаровиот мозаик, за кој се верува дека е копија на оригиналот на Филоксен.

Слична тема е претставена и во прославениот Александаров мозаик пронајден во Куќата на Фаунот, Помпеја. Како ученик на Никомах, кој работел околу 360 п.н.е., и како сликар на Битката кај Ис (333 година п.н.е.), или тоа би можело да биде Битката кај Гавгамела во 331 п.н.е. И двајцата имаат барања. Филоксен мора да работел во времето на Александар, околу 330 п.н.е. па наваму. Зборовите на Плиниј, „Касандро е крал“ (Cassandro regi), ако се сфатат буквално, ќе покажат дека датумот на неговата голема слика мора да бил по 317 или 315 година п.н.е., за време на владеењето на Касандар во Македонија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Плиниј Постариот: breviores etiamnum quasdam picturas compendiarias invenit, Natural History xxxv. 10. s. 36. § 22.

 Оваа статија вклучува текст од објавено дело кое сега е во јавна сопственост:Smith, William, уред. (1870). „потребно е име на статијата“. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology.CS1-одржување: ref=harv (link)