Фаина Михајловна Кирилова

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Фаина Михајловна Кирилова
Фаіна Міхайлаўна Кірылава
Роден29 септември 1931
Зујевка, Кирова област
ПолињаОптимална контрола
УстановиБелоруски државен универзитет
Националната академија на науки на Белорусија
ОбразованиеУралски државен универзитет
Московски државен универзитет
Санкт Петербуршки државен универзитет
Докторски менторН.Н. Красоски
Поважни наградиНаграда од Комисијата на СССР на Советот на министри (1981)
Награда на Советот на министри на СССР (1986)
Член, Националната академија на науки на Белорусија (1996)
Почесен образовен работник на Виетнам (2001)
Заслужен научник на Белорусија (2002)

Фаина Михајловна Кирилова (29 септември 1931) е белоруски научник од областа на математичката теорија за оптимална контрола. Таа била добитник на наградата СССР Совет на министри (1986) "за развој и имплементација на повеќенаменски софтверски алатки за инженерски пресметки".[1]

Ран живот и образование[edit | edit source]

Фаина Михајловна Кирилова е родена во Зујевка, Кирова област на 29 септември 1931 година. Кирилова ја добила магистерската диплома на Уралскиот државен универзитет во 1954 година, а нејзиниот докторат на Московскиот државен универзитет во 1961 година.[2] Таа била првата жена математичарка во Белорусија која го добила степенот Доктор на наука од Санкт Петербуршкиот државен универзитет во 1968 година. Од 1954 до 1962 година била асистент постар истражувач, а од 1962 до 1967 година била постар истражувач на Уралскиот државен технички универзитет. Од 1968 до 1969 година ја држела позицијата постар истражувач, а од 1970 до 2008 година била шеф на лабораторијата (подоцна Одделот) за теорија на контролните процеси на Институтот за математика, Националната академија на науки на Белорусија. Во исто време од 1996 година, таа била претседавач на работната група на ИФАЦ за оптимална контрола. Од 1994 година, Кирилова била основач и лидер на Белоруската асоцијација за администрација и менаџмент.[3][1]

Станала Доктор по физички и математички науки во 1967 година, а професор во 1972 година. Во 1996 година е назначена за член на Националната академија на науките. Доделена и наградата почесен образовен работник на Виетнам (СРВ) во 2001 година, како и и почесен научник на Република Белорусија во 2002 година.[1]

Научни придонеси[edit | edit source]

Кирилoвa има направено обемни технички придонеси во теоријата за оптимална контрола и оптимизација. Таа била прв поборник за користење на функционалната анализа во решавање на линеарни оптимални проблеми. Таа развила важни услови за контролирање и опсервација на линеарните системи за контрола со задоцнување.[2] Таа дала оправдување за универзалната форма на неопходни оптимални услови за  комплексните контролни системи, врз база на варијантни деривации. Таа го открила и го потврдила (заедно со Р. Габасов) квази-максималниот принцип за дискретно временските контролни системи и станала пионер на своите апликации. Таа, исто така, развила нов нумерички пристап за решавање на линеарните проблемите со програмирањето, и создала нумерички методи за решавање на линеарното, квадратното, нелинеарното програмирање и оптимална контрола на проблемите.[2] Таа развила конструктивна теорија за екстремните проблеми, која обезбедува ефективен пристап кон процедурите за креирање на компјутерски решенија за широкиот опсег на проблемите со управувањето и оптимизацијата; од раните 1980-ти години се користела во применетото решение за контрола и проблемите со оптимизацијата.[1]

Библиографија[edit | edit source]

Кирилoвa е авторка на над 350 научни трудови и 14 монографии. Нејзините главни дела вклучуваат:

  • Квалитативна теорија на оптималните процеси. M :. Наука, 1971 (во соработка со Р. Габасова).
  • Специфична оптимална контрола. Москва, Наука, 1973 (во соработка со Р. Габасова).
  • Оптимизација на системот за спектарно назначување. Методи за функционална анализа. M:. БСУ 1973 (Ц. Р. Габасова Акад.).
  • Методи на линеарно програмирање (дел 3). M:. БСУ, 1977-1980 (Ц. Р. Габасова Акад.).
  • Структурни оптимизациски методи (дел 5). M:. Изд. на "универзитет", 1984-1998 (цо.).
  • Оптимална фидбек (повратна) контрола. Лондон: Спрингер. 1995 (Заеднички со Габасова Ц. Р., С. В. Пришчепова).

Наводи[edit | edit source]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Scientists of Belarus: Faina Mikhailovna Kirillova (to the 80th Anniversary of Birthday). „The National of the Proceedings Academy of Sciences of Belarus“ том  3: 119–121. 2011 г. http://nasb.gov.by/eng/publications/vestifm/vfm11_3a.php. посет. 12 мај 2017 г. 
  2. 2,0 2,1 2,2 McClamroch, N.H.; Pasik-Duncan, B. (април 2002 г). Women in the field of control systems. „IEEE Control Systems Magazine“ том  22 (2): 34–40. doi:10.1109/37.993313. http://ieeexplore.ieee.org/document/993313/?reload=true. посет. 18 август 2017 г. 
  3. „Main“. Professor F.M. Kirillova Official Site. конс. 12 May 2017. 

Предлошка:Systems science Предлошка:Authority Control