ФК Куритиба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого: Куритиба ФК Бразил

ФК Куритиба (португалски: Coritiba Foot Ball Club) е бразилски фудбалски клуб од градот Куритиба. Клубот е основан на 12 октомври 1909 година и се натпреварува во бразилската Серија А лига.

Најголеми соперници на Коринтијанс му се Atlético-PR и Paraná. Прекарот на клубот е Coxa.

Титули[уреди | уреди извор]

  • Бразилски Премиера::
1985
  • FIFA World Record of Consecutive Victories:
2011
  • Парана Премиера::
1916, 1927, 1931, 1933, 1935, 1939, 1941, 1942, 1946, 1947, 1951, 1952, 1954, 1956, 1957, 1959, 1960, 1968, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1986, 1989, 1999, 2003, 2004, 2008, 2010, 2011, 2012
  • Torneio Início:
1916, 1927, 1931, 1933, 1935, 1939, 1941, 1942, 1946, 1947, 1951, 1952, 1954, 1956, 1957, 1959, 1960, 1968, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1986, 1989, 1999, 2003, 2004, 2008, 2010, 2011, 2012

Надворешни врски[уреди | уреди извор]