У тем Сомбору

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

У тем Сомбору е српска (војводинска) тамбурашка песна; всушност таа е и една од најпознатите тамбурашки староградски мелодии. Карактеристична е по тоа што е прилично стара песна и е испеана на локален дијалект, наместо на стандарден српски јазик. Така на пример насловот е У тем Сомбору наместо У том Сомбору.

Текст[уреди | уреди извор]

Постојат неколку варијанти на текстот на оваа песна. Онаа којашто најчесто може да се чуе е следнава:

У тем Сомбору, свега на вољу,
свега има, то истина,
па и жене пију вина
у тем Сомбору.
Од како је тај артерски бунар,
од тог доба грах се кува,
а шунка се боље чува,
у тем Сомбору.
Од тог доба наше снаше
заволеше тамбураше,
у тем Сомбору.
Женићу се ја, жена ми треба
која знаде свашта радит’,
а ја ћу се господарит’
у тем Сомбору.


Друга верзија на песната ја вклучува и следнава строфа (која би дошла после првата горенаведена):

Сомборске жене, све су поштене,
још на сокак нису зашле,
а другога већ су нашле,
сомборске жене.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]