Прејди на содржината

Туписко-гварански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Туписко-гварански јазици
Географска
распространетост:
Бразил, Боливија, Француска Гвајана, Парагвај, Перу
Класификација:туписки
  • туписко-гварански јазици
Гранки:
гварају–сирионо-хора
туписки
подгрупа IV
подгрупа V
подгрупа VI
подгрупа VIII
?паусернски

Туписко-гваранските јазици се група на јазици кои се дел од семејството на туписки јазици. Јазиците се зборуваат во Јужна Америка и во оваа група спаѓаат околу 50 јазици. Како најпознати туписко-гварански јазици се гваранскиот и тупискиот јазик.

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазичарот Родригес ја предложил следнава класификација:

Двата исчезнати јазика, аураски и паусернаски јазик, не биле дел од класификацијата на Родригес.

Поврзано[уреди | уреди извор]