Тршиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј-куќата на Вук Караџиќ

Тршиќ (српски: Тршић) е музеј-село близу Лозница во Србија.

Познато е како родно место на Вук Стефановиќ Караџиќ; каде се наоѓа негова реконструирана куќа и споменик. Оваа знаменитост привлекува многу туристи.