Тотенберг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Тотенберг, на 408.1м погоре од нивото на морето (НН), [1] е највисокиот рид во Брамвалд, пошумен опфат на врвот на планината Везер во јЈужна долна Саксонија .

Ридот е опкружен со природниот резерват Тотенберг со површина од околу 437 лица   хектари, од кои 342   ha се управува како "природна шума". Остатокот е означен како Naturwald (95   ха) каде сеча е забрането. Знаците покажуваат дека не може да се внесе.

Географија[уреди | уреди извор]

Локација[уреди | уреди извор]

Тотенберг се наоѓа во западниот дел на областа Гетинген во северната половина од Брамвалд и Природниот парк Мюнден . Реката Ниме тече низ долниот дел од своите северни падини и се испушта во Горниот Везер малку подалеку западно во близина на Бурсефелде . Југозападно од ридот е Хемелн, на југоисток е општина Нијеметал .

Топографија и геологија[уреди | уреди извор]

Помеѓу 195 и 408 метри, Тотенберг лежи на типични кревети на песочни дрвја на Бунтер, помешани со лесе .

  1. Kartendienste Грешка во предлошката „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. des BfN