Тиу (фараон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каменот од Палермо од блиску. Тиу е број 4.

Тиу бил првиот (прадинастички) фараон на Долен Еипет во доцниот IV милеиум п.н.е. Освен дека бил владетел на Долен Египет, за него не се знае речиси ништо друго. Бидејќи нема други докази за таков владетел, тој може да биде митски крал зачуван преку усната традиција[1], или дури може да биде и целосно фиктивен[2][3].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Helck, Untersuchungen zu Manetho und den ägyptischen Königslisten 1956, Berlin: Akademie-Verlag. Untersuchungen zur Geschichte und Altertumskunde Ägyptens 18
  2. O'Mara, Was there an Old Kingdom historiography? Is it datable? 1996, Orientalia 65: 197-208
  3. Wilkinson, Toby A. H. (2000). Royal Annals of Ancient Egypt. p.85 New York: Columbia University Press). ISBN 0-7103-0667-9.