Тирен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според етрурската митологија, Тирен (или Тирсен, од грч. Τυρρηνός) етрурски кнез, еден од основачите на т.н. „Сојуз на дванаесет града“, заедно со брат му Тархон. Херодот пишува за него како спасител на Етрурците, кој ги избавил од Лидија и ги довел во Етрурија.