Тибор Рењи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Тибор Рењи (роден 1973) е современ унгарски сликар. Роден е во Будимпешта, Унгарија.

Слики од потсвеста[уреди | уреди извор]

Главните теми на неговата уметност се шарени суштества од соништата и места од потсвеста. За да добиете слики од таму, тој користи специјални техники слични на Роршаховиот тест, кои се користат во психологијата. Тој ѝ помага на својата потсвест како медиум. Од случаен избор на боја, тој гледа форми и приказни како се појуваат, а потоа ги зголемува и поправа додека сликата не е направена.

Градски сцени[уреди | уреди извор]

Други популарни теми на неговата уметност се шарени, мозаични градски скулптури со светло ориентално расположение. Тој е длабоко афектиран од формите и облиците на старата отоманска архитектура и древниот турски свет, како што може да се види многу места во балканскиот регион. Има неколку мемории од тие времиња дури и во Унгарија, како во неговиот омилен град Печ со 2 џамии од шеснаесеттиот век.

Средни и влијанија[уреди | уреди извор]

Главниот метод на Тибор Рени е акрилик. Од големите имиња на дваесеттиот век, Марк Шагал и Фриденсрајх Хундертвасер имаа најголем ефект врз неговата уметност.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]