Марк Шагал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Марк Шагал (7 јули 1887 - Ница, Франција, 28 март 1985), фотографија од 1921
Домот каде што го поминал детството Марк Шагал во Витебск, Белорусија

Марк Шагал (7 јули 1887 - Ница, Франција, 28 март 1985) - руски-француски сликар од еврејско потекло. Тој е најпознат по фантастичните композиции од животот на Евреите и на руските селани. Се занимавал со графика и со сценографија.

Список на познати дела[уреди | уреди извор]

 • Млада жена на софа (Mariaska), 1907, (Приватна колекција)
 • Венчавка, 1910
 • Раѓање, 1910, Цирих
 • Јас и селото, 1911, Њујорк, (Музеј на модерната уметност)
 • Адам и Ева, 1912
 • Автопортрет со седум прсти, 1913, Амстердам
 • Виолинист, 19111914, Диселдорф, Германија
 • Роденден, 1915, Њујорк, Музеј на модерна уметност
 • Сина куќа, 19171920
 • Падот на ангелот, 19231947, Базел
 • Зелен виолинист, 19231924,
 • Жена акробат, 1930, Париз, (Национален музеј на модерната уметност)
 • La Mariée (Невеста), 1950
 • Љубовници над црвеното небо, 1950
 • Мојсие ги прима десетте божји закони, 19501952
 • Зелена ноќ, 1952
 • Бастил, 1953
 • Мост над сеното, 1954, Хамбург
 • Преминување на Црвеното Море, 1955
 • Автопортрет, 19591960
 • Крал Давид, 1961
 • Војна, 19641966, Цирих
 • Мозаици на мурали во ходниците Метрополитенска опера, Њујорк, 1966
 • Библиски осликани прозорци;;, 1968, Катедралата во Мец
 • Пророк Џеремаја, 1968
 • Работа, 1975
 • Библиска порака, 17 радова (Ница, Национален музеј)
 • Американски прозорци, 1977, Уметнички институт на Чикаго
 • Жолто магаре, 1979
 • Фамилија, (19751976)
 • Деветте прозорци на библиската тематика, 19781985, Црквата Св. Стефан, Мец
 • Голема парада, 19791980, Гарелија Пјер Матис, Њујорк.
„Портрет на Шагал“ од Јехуда (Јури) Пен), неговиот прв учител по уметност во Витебск

Шагал како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

 • „Разговор меѓу Павлов и Шагал“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Сива куќа, 1917

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 50.