Таорски извори

Од Википедија — слободната енциклопедија

Водопадите Таорски извори се природен споменик сместен во западниот дел на Србија, во масивот Ваљево Планина, во подножјето на планината Повлен. Изворите на Таор избиваат во селото Доњи Таор, каде што се влеваат во реката Скрапеж, притока на Западна Морава .

Позиција[уреди | уреди извор]

Таорски извори се наоѓаат на територијата на градот Ваљево во Доњи Таор, недалеку од патот за Маковиште . Во овој природен простор порано имало 12 воденици, а сега останале само неколку. Во подножјето на варовничкото плато, на југоисточниот крај на синклинската долина, на северната страна граничи со вертикална карпа висока 5 метри и широка 3 m на дното, од отворот на пештерата избива извор. Бројни водопади и каскади се создадени на релативно кратко растојание над депонираните наслаги на бигрен. Изворите се влеваат во реката Скрапеж, каде што има изворот под планината Повлен.

До изворот може да се стигне од Ваљево по пат кој минува низ Лелиќ и Мравињац.[1]

Одлики[уреди | уреди извор]

Просторот на Таорскиот извор е препознатлив по изворската пештера во подножјето на варовничкиот дел, од каде што извира главниот извор и пошироката изворска зона со неколку мали периодични извори.[2] Низводно од главниот извор, била наталожена најголемата акумулација на бигор во овој дел од Србија. Просечно е со многу живописни каскади и водопади, со остатоци од некогашни воденици, кои завршуваат со водопад на устието на Врелскиот поток во Скрапеж, висок околу 4,5 m.

Заштита[уреди | уреди извор]

Споменикот на природата „Таорска воденица“ е во постапка на заштита и на неговото подрачје е предвиден режим на заштита од втор степен.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Taorska vrela“. 14. 02. 2015. Архивирано од изворникот на 24. 03. 2020. Посетено на 20. 05. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |date=, |archive-date= (help)
  2. „Zapadna Srbija: Taorska vrela“. 14. 02. 2017. Посетено на 20. 05. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |date= (help)

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]