Прејди на содржината

Степски поштар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Colias|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Степски поштар
Степски поштар
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Colias
Вид: Степски поштар
Научен назив
Colias erate
(Esper, 1805)
Синоними
 • Papilio erate Esper, 1803
 • Colias electo ab. kostlani Strand, 1911
 • Colias erate marnoana f. solilucis Berger, 1953
 • Colias erate marnoana f. androides Storace, 1956
 • Colias neriene Fischer von Waldheim, 1823
 • Colias afghana O. Bang-Haas, 1927
 • Colias albida Rühl, 1893
 • Colias androconiata Jachontov, 1910
 • Colias beckeri Gerhard, 1882
 • Colias erate edusoides Verity, 1908
 • Colias erate benesignata Sheljuzhko, 1913
 • Colias chryseis Röber, 1907
 • Colias chrysodona Boisduval, 1840
 • Colias chrysohyaleoides Verity, 1908
 • Colias chrysopallida Verity, 1908
 • Colias chrysothemoides Verity, 1908
 • Colias citronea Mezger, 1932
 • Colias conjuncta Verity, 1908
 • Colias costaenigrata Mezger, 1932
 • Colias diffusa Verity, 1908
 • Colias flavomaculata Mezger, 1932
 • Colias garica Verity, 1911
 • Colias helichta Lederer, 1853
 • Colias helichta Talbot, 1935
 • Colias erate erate f. androconiata Jachontov, 1910
 • Colias hyaleoides Grum-Grshimailo, 1890
 • Colias erate ab. maculigena Avinoff, 1910
 • Colias pallida Staudinger, 1861
 • Colias parva Rühl, 1893
 • Colias semifaillaei Pionneau, 1928
 • Colias unimaculata Pionneau, 1928
 • Colias chrysocoma Grum-Grshimailo, 1893
 • Colias hera Grum-Grshimailo, 1893
 • Colias erate gigantea Verity, 1911
 • Colias erate tania Hemming, 1933
 • Colias glicia Fruhstorfer, 1910
 • Colias kachgarica Verity, 1911
 • Colias poliographus Motschulsky, 1860
 • Colias simoda de l'Orza, 1869
 • Colias immamis Verity, 1911
 • Colias murina Fruhstorfer, 1910
 • Colias napata Fruhstorfer, 1910
 • Colias pyxagathus Fruhstorfer, 1910
 • Colias hyale zuzuki Matsumura, 1908
 • Colias tokotana Bryk, 1942

Степски поштар (Colias erate) е пеперуга од семејството на пеперуги Белци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата ја има во југоисточна Европа, Мала Азија па сè до Јапонија. Јужно се протега до Сомалија и Етиопија. Овој вид бил за првпат опишан од Евегнус Јохан Хрстоф Еспер во 1805 година.[1] [2]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • C. e. erate
 • C. e. amdensis Verity, 1911
 • C. e. marnoana Rogenhofer, 1884
 • C. e. sinensis Verity, 1911
 • C. e. formosana Shirôzu, 1955
 • C. e. lativitta Moore, 1882
 • C. e. poliographus Motschulsky, 1860
 • C. e. tomarias Bryk, 1942
 • C. e. naukratis Fruhstorfer, 1909
 • C. e. nilagiriensis C. & R. Felder, 1859

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата има распон на крилја од 23 до 26 мм. Возрасните единки летаат од мај до септември, во две генерации. Ларвите се хранат со растенијата:Medicago sativa, Medicago, Trifolium, Onobrychis и Melilotus.

Пеперугата е изразито жолта, со темни дамки на крилјата, во близина на надворешниот раб. Има прусуство на темни вени на крилјата. Женките немаат толку изразени дамки.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Savela, Markku. Colias erate (Esper, 1805)“. Lepidoptera and Some Other Life Forms. Посетено на July 1, 2018.
 2. Varshney, R.K.; Smetacek, Peter (2015). A Synoptic Catalogue of the Butterflies of India. New Delhi: Butterfly Research Centre, Bhimtal & Indinov Publishing, New Delhi. стр. 23. doi:10.13140/RG.2.1.3966.2164. ISBN 978-81-929826-4-9.
 3. Предлошка:Citation-attribution

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]