Прејди на содржината

Литературен јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Стандарден јазик)

Литературниот (стандарден) јазик е официјалното средство за комуникација на една нација. Во македонскиот јазик термините стандарден и литературен се употребуваат со исто значење.

Стандарден (литературен) јазик е:

  • јазикот што официјално се употребува во уметничката и научната литература, во администрацијата, во училиштата, во медиумите итн.;
  • јазикот што има пропишана норма за употреба;
  • што го знаат сите припадници на една нација и тој ги обединува;
  • што е изграден врз основа на еден дијалект или група дијалекти и претставува наддијалектна форма.

Од дијалектниот се создава стандардниот (литературниот) јазик, но тој постојано се збогатува и обновува од дијалектниот. Затоа, тие се во постојан заемен однос.