Спојница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неколку спојници во различни бои

Спојница[1][2] или спојник[3][4] — направа која се користи за држење на листови хартија заедно, обично изработени од челична жица свиткана во облик на јамка. Повеќето спојници за хартија се варијации на типот GEM, кој е воведен во 1890-те или порано, се одликува со речиси со две полни петелки направени од жицата. Заедничко за спојниците за хартија е нивното искористување на извитканоста (торзија) и еластичноста во жицата , и триењето помеѓу жицата и хартијата .кога умерен број на листови се вметнува помеѓу двата „јазици“ на спојницата, јазиците ќе бидаат раздвоени и ќе предизвикат торзија во кривината на жицата за да ги зафатат листовите заедно.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Patents