Список на системи за управување со релациони бази на податоци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Комерцијален софтвер[уреди | уреди извор]

Слободен софтвер[уреди | уреди извор]

Заминати во историја[уреди | уреди извор]

Вистински релациони[уреди | уреди извор]

Актуелни[уреди | уреди извор]

  • Alphora Dataphor (a proprietary virtual, federated DBMS and RAD MS .Net IDE).
  • CsiDB (proprietary C++ library).
  • D flat (unreleased MS .Net academic project).
  • Duro (DBMS) (free C library).
  • Opus (DMBS) (free C libraries).
  • Rel (DBMS) (free Java implementation).
  • Rosetta (DBMS) (free Perl implementation).
  • Aldat (software) (implemented in Relix and JRelix): A pure relational DBMS implemented in McGill University. It features clear syntax and domain algebra operators.

Се помалку користени[уреди | уреди извор]

Види исто така[уреди | уреди извор]


Систем за управување со бази на податоци (СУБП) ()

Основни концепти
База на податоци • Модели на бази на податоци • Чување на бази на податоци • Модел на релациона база на податоци • Дистрибуиран СУБП • ACID • Null
Релациона база на податоци • Релациона алгебра • Релациона пресметка • Нормализација на база на податоци • Референцијален интергитет • Релациони СУБП 
Примарен клуч, Надворешне клуч, Сурогат клуч, Суперклуч, Кандидат клуч 

Објекти
Прекинувач • Поглед • Табела • Покажувач • Дневник • Трансакција • Индекс 
Зачувани процедури • Партиционирање

SQL клучни зборови
Select • Insert • Update • Merge • Delete • Join • Union • Create • Drop
  Begin work • Commit • Rollback • Truncate • Alter

Имплементации на системи за управување со бази на податоци

Типови на имплементации
Релациони • Обична податотека • Дедуктивни • Димензионални • Хиерархиски • Објектно ориентирани • Објект релациони • Привремени • XML

Софтверски продукти за управување со бази на податоци
Објектно-ориентирани (споредба) • Релациони (споредба)

Компоненти
Упитен јазик • Оптимизација на упит • Планирање на упит • ODBC • JDBC