Прејди на содржината

Предлошка:Бази на податоци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Систем за управување со бази на податоци (СУБП) ()

Основни концепти
База на податоци • Модели на бази на податоци • Чување на бази на податоци • Модел на релациона база на податоци • Дистрибуиран СУБП • ACID • Null
Релациона база на податоци • Релациона алгебра • Релациона пресметка • Нормализација на база на податоци • Референцијален интергитет • Релациони СУБП 
Примарен клуч, Надворешне клуч, Сурогат клуч, Суперклуч, Кандидат клуч 

Објекти
Прекинувач • Поглед • Табела • Покажувач • Дневник • Трансакција • Индекс 
Зачувани процедури • Партиционирање

SQL клучни зборови
Select • Insert • Update • Merge • Delete • Join • Union • Create • Drop
  Begin work • Commit • Rollback • Truncate • Alter

Имплементации на системи за управување со бази на податоци

Типови на имплементации
Релациони • Обична податотека • Дедуктивни • Димензионални • Хиерархиски • Објектно ориентирани • Објект релациони • Привремени • XML

Софтверски производи за управување со бази на податоци
Објектно-ориентирани (споредба) • Релациони (споредба)

Компоненти
Упитен јазик • Оптимизација на упит • Планирање на упит • ODBC • JDBC