Прејди на содржината

Список на кучешки раси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Различни раси на кучиња

Кучињата биле селективно одгледувани со илјадници години со мешање на кучиња од слично потекло, а некогаш со мешање на кучиња од сосема различно потекло. Овој процес продолжува и денес резлутирајќи во огромна разнообразност на кучешки раси.

Овој список користи поширока смисла на поимот „раса“. Расите тука наведени се раси со долга историја како заведени раси, ретки раси со сопствени регистри и нови раси сѐ уште во развој.

Категории на раси[уреди | уреди извор]

Чивава и германска гога во констраст и ја покажуваат големта разнообразност на раси на кучиња во светот

Кучешките раси се делат во следниве категории:

Делење по FCI групи[уреди | уреди извор]

  • FCI - Група 1

германски овчар, белгиски овчар, пограничен коли, Хрватски Овчар, стар снглиски Овчар (бобтејл), куваз, пули, австралиски келпи, шкотски овчар, брадест коли, босерон...

  • FCI - Група 2

доберман, германски боксер, шарпланинец, бернардинец, ротвајлер, германска дога, аргентинска дога, минијатурен пинч, булмастиф, бордошка дога, шнауцер, тоса-ину, англиски булдог, пириниејско планинско куче, бразилска фила, ландсир ...

  • FCI - Група 3

ердел-териер, керн-териер, бул териер, јоркширски териер, американски стафорд, западношкотски бел териер, териер (фокс) лисичар, стафордски бул териер, шкотски териер, ирски црвен териер, пограничен трериер ...

  • FCI - Група 4

Јазовичари

  • FCI - Група 5

сибирски хаски, самојед, чау-чау , алјаски маламут, акита-ину, германски шпиц, норвешки ...

  • FCI - Група 6

Далматинец, Бигл, Српски Гонич, Српски Тробоен Гонич, Посавски Гонич, Истарски Кратковлакнест Гонич, Истарски Островлакнест Гонич, Басет, ...

  • FCI - Група 7

Ирски Црвен Сетер, Гордон Сетер, Англиски Сетер, Англиски Поентер, Германски Кратковлакнест Птичар, Weimaraner, Epagneul Breton ...

  • FCI - Група 8

Златен Ретривер, Лабрадор Ретривер, Англиски Кокер Шпаниел, Американски Кокер Шпаниел, Flat Coated Retriever...

  • FCI - Група 9

Пудла, Малтезер, Мопс, Чивава, Cavalier King Charles Spaniel, Bichon Frise, Shih Tzu, Француски Булдог, Папилон, Кинеско (Голокожо и Долговлакнесто) Куче, Lhasa Apso...

  • FCI - Група 10

Авганистански Хрт, Greyhound, Борзои, ...

FCI - Условно признаени и непризнаени раси