Чивава (куче)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чивава
Chihuahueño
Chihuahua 01 K.jpg
Потекло Мексико
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Чивава (шпански: Chihuahueño) е најмалата раса на куче во светот и е именувана по државата Чивава која се наоѓа во Мексико. Таа е најмалото расно куче во светот но може да се најде со различен изглед. Има со долги и со кратки влакна, еднобојни Чивави и повеќебојни Чивави, со кратки опавчиња и со долги опашки и сл.