Кучешка раса

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кучињата се селективно одгледувани во текот на послените илјада години, понекогаш со мешање на кучињата од исти крвни линии (заеднички предци), но понекогаш и со мешање на кучиња со сосема различни линии. Процесот продолжува и денес, и како резултат на тоа се појавува голема разновидност на кучешки раси, типови на кучиња и хибриди. Кучињата се единственото животно со толкава разлика во изглед, од Германска дога па сè до Чивава.

Следната листа користи широка интерпретација на "расите". Расите на оваа листа може да бидат традиционални раси со долга историја како регистрирани раси, ретки раси со сопствени регистрации, или пак нови раси кои можеби сѐ уште се развиваат.

Оваа листа го содржи кучето само еднаш, со неговото најчесто користено име или назив.

Категории на раси[уреди | уреди извор]

This Chihuahua mix and Great Dane show some of the tremendous variety of dog breeds.

Расите најчесто се поделени во категории според функцијата за која расата била развиена. Основни видови се придружници, чувари, ловечки, овчари, и поларни, иако има многу други видови и подвидови други категории се: