Список на епизоди од Игра на тронови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Game of Thrones 2011 logo.svg

Игра на тронови — фантастична драмска телевизиска серија создадена од Дејвид Бениоф и Д.Б. Веис која премиерно се прикажа на HBO на 17 април 2011 година. Серијата е заснована на новелата Песна за мраз и оган од авторот Џорџ Р.Р. Мартин. Дејствието на серијата се одвива на измислените континенти Вестерос и Есос, и ја прикажува борбата меѓу аристократските семејства за Железниот престол на Седумте кралства.

Серијата продолжува со осма сезона, која би требало да се прикажува во 2019 година.[1][2][3]

Преглед на сезоните[уреди | уреди извор]

Сезона Епизоди Почеток Крај
1 (2011) 10 17 април 2011 19 јуни 2011
2 (2012) 10 1 април 2012 3 јуни 2012
3 (2013) 10 31 март 2013 9 јуни 2013
4 (2014) 10 6 април 2014 15 јуни 2014
5 (2015) 10 12 април 2015 14 јуни 2015
6 (2016) 10 24 април 2016 26 јуни 2016
7 (2017) 07 16 јули 2017 27 август 2017
8 (2019) 08 14 април 2019 19 мај 2019

Епизоди[уреди | уреди извор]

Сезона 1[уреди | уреди извор]

Ред. бр.

во серија

Ред. бр.

во сезона

Наслов Оригинален

наслов

Режија Сценарио Првично

прикажување

1 1 "Зимата доаѓа" "Winter Is Coming" Тим Ван Патен Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 17 април 2011
2 2 "Кралевпат" "The Kingsroad" Тим Ван Патен Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 24 април 2011
3 3 "Лорд Сноу" "Lord Snow" Брајан Кирк Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 1 мај 2011
4 4 "Осакатени, копилиња, и скршени

нешта"

"Cripples, Bastards, and Broken

Things"

Брајан Кирк Брајан Когман 8 мај 2011
5 5 "Волкот и лавот" "The Wolf and the Lion" Брајан Кирк Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 15 мај 2011
6 6 "Златна круна" "A Golden Crown" Даниел Мајнахен Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 22 мај 2011
7 7 "Победуваш или умираш" "You Win or You Die" Даниел Мајнахен Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 29 мај 2011
8 8 "Оштриот крај" "The Pointy End" Даниел Мајнахен Џорџ Р. Р. Мартин 5 јуни 2011
9 9 "Бејлор" "Baelor" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 12 јуни 2011
10 10 "Оган и крв" "Fire and Blood" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 19 јуни 2011

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Ред. бр.

во серија

Ред. бр.

во сезона

Наслов Оригинален

наслов

Режија Сценарио Првично

прикажување

11 1 "Северот се сеќава" "The North Remembers" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 1 април 2012
12 2 "Ноќта се спушта" "The Night Lands" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 8 април 2012
13 3 "Што е мртво, никогаш не умира" "What Is Dead May Never Die" Алик Сахаров Брајан Когман 15 април 2012
14 4 "Градина од коски" "Garden of Bones" Дејвид Петрарка Ванеса Тејлор 22 април 2012
15 5 "Духот на Харенхол" "The Ghost of Harrenhal" Дејвид Петрарка Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 29 април 2012
16 6 "Старите богови и новите" "The Old Gods and the New" Дејвид Нутер Ванеса Тејлор 6 мај 2012
17 7 "Човек без чест" "A Man Without Honor" Дејвид Нутер Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 13 мај 2012
18 8 "Принцот на Сурозимје" "The Prince of Winterfell" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 20 мај 2012
19 9 "Црнавода" "Blackwater" Нејл Маршал Џорџ Р. Р. Мартин 27 мај 2012
20 10 "Валар Моргулис" "Valar Morghulis" Алан Тејлор Дејвид Бениоф & Д. Б. Веис 3 јуни 2012

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hibberd, James (July 30, 2016). „Game of Thrones: HBO confirms season 8 will be last“. Entertainment Weekly. Архивирано од изворникот на September 1, 2016. Посетено на July 30, 2016.
  2. Wagmeister, Elizabeth (March 12, 2017). 'Game of Thrones': 10 Behind-the-Scenes Secrets We Learned From the SXSW Panel“. Variety. Архивирано од изворникот на March 12, 2017. Посетено на March 12, 2017.
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Airing2019.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]