Список на државни водачи во 500 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на лидери на држави по година
495 • Список на лидери на држави во 500 година • 502
Настани во 500 година


Ова е список на лидери на држави во 500 година. Во него се наведени сите лидери на држави, подредени по држави, кои пак се подредени по азбучен ред и поделени во зависност од континентот на кој се наоѓаат. Континентите, исто така се подредени по азбучен ред.

Африка[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Аксум Монарх Оусас
Ousas.jpg
~500 ?-?
Вандали Монарх Траземунд 496-523 450-523

Европа[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Визиготи Монарх Аларих II
Alaric II 484 507 gold 1470mg reverse.jpg
484-507 ?-507
Ирска Монарх Лугејд Мек Лоегаири 483-507 ?-507
Византија Монарх Анастасиј I
Semissis-Anastasius I-sb0007.jpg
491-518 ~430-518
Остроготи Монарх Теодорих Велики
Vischer-Theodoric.jpg
488-526 454-526
Рипуарски Франки Монарх Хлодерих 497-508 485-508

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Со закосен текст се запишани податоците за легендарните личности.