Прејди на содржината

Список на државни водачи во 200 година

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на државни водачи, премиери, и други водачи во 200 година. Ова е список на државни водачи во 200 година. Во него се наведени водачите на државите во светот, коишто постоеле во соодветната година. Се споменуваат имињата на оние водачи коишто ги заземале највисоките функции или оние со најголема моќ во државата, без оглед на обликот на државното уредување и видот на функцијата којашто ја извршувале. Како дополнителни информации се наведуваат и животниот век на водачот и временскиот период на извршување на соодветната функција.

Списокот е поделен на континентите во светот, коишто се подредени по азбучен редослед, а во делот за секој континент, исто така, по азбучен редослед се подредени државите коишто во годината се наоѓале на тој континент. Во случај да се случиле промени на функциите, наведени се имињата на сите лица коишто ја извршување таа функција подредени по хронолошки редослед во текот на годината.

Азија[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Ерменија Монарх Тридат II 197-238 ?-?
Западни Сатрапи Монарх Рудрасена I
200-222 ?-?
Јапонија Монарх Тјуај[а] 192-200 ?-200
Кина Монарх Сјан Хан 189-220 181-234
Каја Монарх Кадан 199-259 ?-259
Когурјо Монарх Сансан 197-227 ?-227
Кушанско царство Монарх Васудева I
191-225 ?-?
Осроена Монарх Авгар IX 177-212 ?-212
Партско Царство Монарх Вологаз V 191-208 ?-208
Пекче Монарх Чоко 166-214 ?-214
Сила Монарх Нехе 196-230 ?-?
Харакена Монарх Мага 195-210 ?-?
Хуну Монарх Хучучиен 195-216 ?-216
Чера Монарх Тагадун Еринда Перумчерал 185-201 ?-?

Африка[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Аксум Монарх Ела Аегуага 141-218 ?-?
Куш Монарх Аманихарекерем 190-200 ?-?
Теритедахатеј 200-215 ?-?

Европа[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Атина Архонт Гај Квинтиј Имериј 199-200 ?-?
Боспорско кралство Монарх Тибериј Јулиј Сауромат II 174-211 ?-211
Иберија Монарх Рев I 189-216 ?-?
Ирска Монарх Лугајд Мек Кон 195-225 ?-?
Римско Царство Римско Царство Монарх Септимиј Север
193-211 146-211

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Со закосен текст се запишани податоците за легендарните личности.