Список на државни водачи во 100 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на државни водачи, премиери, и други водачи во 100 година. Ова е список на државни водачи во 100 година. Во него се наведени водачите на државите во светот, коишто постоеле во соодветната година. Се споменуваат имињата на оние водачи коишто ги заземале највисоките функции или оние со најголема моќ во државата, без оглед на обликот на државното уредување и видот на функцијата којашто ја извршувале. Како дополнителни информации се наведуваат и животниот век на лидерот и временскиот период на извршување на соодветната функција.

Списокот е поделен на континентите во светот, коишто се подредени по азбучен редослед, а во делот за секој континент, исто така, по азбучен редослед се подредени државите коишто во годината се наоѓале на тој континент. Во случај да се случиле промени на функциите, наведени се имињата на сите лица коишто ја извршување таа функција подредени по хронолошки редослед во текот на годината.

Азија[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Јапонија Монарх Кеико[а] 71-130 60-130
Кина Монарх Хе Ди 88-106 79-106
Когурјо Монарх Теџохо 53-146 47?-165
Кушанско царство Монарх Вима Кадфиз
WimaKadphisesCoinage.JPG
90-100 ?-?
Каничка
KanishkaCoin3.JPG
100-126 53?-126?
Набатејско кралство Монарх Рабел II 70-106 ?-40
Осроена Монарх Санатрук 91-109 ?-?
Партско Царство Монарх Пакор II 78-105 ?-105
Пекче Монарх Киру 77-128 ?-28
Сила Монарх Паса 80-112 ?-112
Хуну Монарх Тан 98-124 ?-124

Африка[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Аксум Монарх Демахе 90-100 ?-?
Аутет Аутет 100-102 ?-?
Куш Монарх Такеридеамани I 90-114 ?-20

Европа[уреди | уреди извор]

Држава Функција Име Портрет Владеење Животен век
Атина Архон Луциј Вибулиј Хипарх 99-100 ?-?
Флавиј Стратол Филезиј 100-101 ?-?
Боспорско кралство Монарх Тибериј Јулиј Сауромат I 90-123 ?-?
Дакија Монарх Децебал 87-106 ?-106
Иберија Монарх Азорк 87-106 ?-?
Ирска Монарх Туатал Техтмар 76-106 ?-?
Римско Царство Римско Царство Монарх Трајан
Traianus Glyptothek Munich 336.jpg
98-117 53-117

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Со закосен текст се запишани податоците за легендарните личности.