Список на бугарски светци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на светци за кои Бугарската православна црква тврди се бугарски и се застапени во православниот календар.

Светци[уреди | уреди извор]

  • Св. преподобномаченик Онуфриј Габровски (4 јануари)
  • Св. Григориј, епископ Бугарски (8 јануари)
  • Преподобен Прохор Пчински[1] (15 јануари)
  • Преподобен Гаврил Лесновски[1] (15 јануари)
  • Св. преподобен Ромил Видински (16 јануари)
  • Св. свештеномаченик Дамаскин Габровски (16 јануари)
  • Св. Јоаким, патријарх Трновски (18 јануари)
  • Св. Евтимиј, патријарх Трновски (20 јануари)
  • Св. свештеномаченик Петар Бугарски (22 јануари)
  • Св. маченик Сиониј Бугарски (22 јануари)
  • Св. благоверерни цар Петар Бугарски (30 јануари)
  • Св. маченик Димитар Сливенски (30 јануари)
  • Св. маченик Георги Софиски (11 февруари)
  • Св. Кирил Рамноапостолни[1] (14 февруари)
  • Св. преподобен Роман Трновски (17 февруари)
  • Св. маченик Јован Бугарин (5 март)
  • Св. Софрониј (11 март)
  • Св. преподобномаченик Лука Одрински (23 март)
  • Св. маченик Георги Софиски Стари (26 март)
  • Св. маченик Бојан Енравота, кнез Бугарски (28 март)
  • Св. свештеномаченик Аврамиј Бугарски (1 април)
  • Св. свештеномаченик Никита Серски[1] (3 април)
  • Св. Методиј Рамноапостолни[1] (6 април)
  • Св. маченик Лазар Бугарски (23 април)
  • Св. Акакиј Серски (1 мај)
  • Св. цар Борис Покрстител (2 мај)
  • Св. равноапостоли Кирил и Методиј[1] (11 мај)
  • Св. Јован Бугарски (14 мај)
  • Св. маченик Николај Софиски (17 мај)
  • Св. маченик Константин Софиски (21 мај)
  • Св. великомаченик кнез Јован-Владимир Бугарски, Чудотворец (22 мај)
  • Св. маченик Георги Софиски Најнови (26 мај)
  • Св. свештеномаченик Терапонт Сердикиски (Софиски) (27 мај)
  • Св. преподобен Софрониј Бугарски (Софиски) (28 мај)
  • Св. преподобен Паисиј Хилендарски (19 јуни)
  • Св. преподобномаченик Прокопиј Варненски (25 јуни)
  • Св. преподобен Теофил Мироточиви, Македонски (8 јули)
  • Св. преподобномаченик Никодим Албански (11 јули)
  • Св. маченик Јоан Трновски (16 јули)
  • Св. маченик Трендафил Загорски (8 август)
  • Св. преподобен Јоаким Осоговски[1] (16 август)
  • Св. преподобен Теофан Македонски, Нови чудотворец (19 август)
  • Св. 37 маченици Пловдивски (20 август)
  • Св. свештеномаченик Симеон Самоковски (21 август)
  • Св. маченик Анастасиј Струмишки (29 август)
  • Св. преподобен Козма Зографски (22 септември)
  • Св. преподобен Јован Кукузел[1] (1 октомври)
  • Св. преподобномаченик Игнатиј Старозагорски (8 октомври)
  • Св. 26 преподобномаченици Зографски (10 октомври)
  • Св. преподобна Параскева-Петка Трновска (14 октомври)
  • Св. великомаченица Злата М'гленска[1] (18 октомври)
  • Св. преподобен Јован Рилски чудотворец (19 октомври)
  • Св. Иларион, епископ М'гленски (21 октомври)
  • Св. преподобен Димитриј Басарбовски (27 октомври)
  • Св. преподобномаченик Јаков Костурски (1 ноември)
  • Св. преподобен Пимен Зографски (3 ноември)
  • Св. Михаил воин, Бугарин (22 ноември)
  • Св. Климент Охридски[1] (25 ноември)
  • Св. преподобен Теодосиј Трновски (27 ноември)
  • Св. маченик Христо[1] (28 ноември)
  • Св. преподобен Нектариј Битолски[1] (5 декември)
  • Св. преподобна Филотеја Трновска (7 декември)
  • Св. маченик Марин (16 декември)
  • Св. преподобен Наум Охридски[1] (23 декември)
  • Св. свештеномаченик Евтимиј, епископ Сардијски (26 декември)

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 Почитуван како светец и од МПЦ - македонски светец.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]