Википедија:Бидете храбри во ажурирањето на страниците: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
примедби = забелешки :)
с (Кат:Википедија:Напатствија ---> Кат:Википедија:Напатствија за уредување)
(примедби = забелешки :))
Доколку сакате да уредувате статија на контроверзна тема, најдборо е најпрвин да ја прочитате статијата во целост, коментарите во страницата за разговор, и да ја погледате [[Помош:Историја на страница|историја на страницата]] за да имате увид во тоа како статијата станала таква каква што е и кој е нејзиниот моментален статус. Исто така вреди да се прочитаат некои поврзани статии, бидејќи она што го сметате за проблем или испуштено може да ви се чини сосема в ред по пореследувањето на поврзаните статии.
 
Доколку очекувате или се соочувате со несогласувања со вашата верзија на статијата, и сакате да промените или избришете нешто содржајно во текстот, добра идеја е да ги наведете вашите примедбизабелешки во страницата за разговор една по една, размумно цитирајќи ги спорните фрази, обајснувајќи го своето резонирање и давајќи солидни наводи (референци)... Доколку страната има поврзан ВикиПроект, би било добро и таму да ги споменете вашите предложени промени доколку се содржајни.
Потоа, чекајте одговори најмалку еден ден: корисниците работат на Википедија во слободно време и често неможат да одговорат вендаш. Доколку никој нема примедбизабелешки, направете го науменото, но секогаш преместувајте ги големите бришења на страницата за разговор и наведувајте ги вашите примедбизабелешки, така што другите корисници би можеле да ги сфатат вашите промени и да ја следат историјата на таа страница. Исто така оставајте и [[Википедија:Опис на уредување|опис на уредувањето]] со подробности за промените и причините за нив.
{{clear}}
 

Прегледник