Разлика помеѓу преработките на „Морепловство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ситна поправка
(ситна поправка)
'''Морепловство''' е дејност поврзана со транспорт на луѓе и носење стоки по морски пат, и зафаќа најмногу место во севкупен преглед. Текот на развојот се одвивал во три периоди:<ref>Мала енциклопедија, Просвета, Београд, 1986. год; група аутора: др Борислав Благојевић, Радивој Давидовић, др. Владета Јеротић, Света Лукић, Перо Морача, др. инж. Драгослав Поповић, др. Војислав Становчић, Марија Стојиљковић, Стојан Ћелић</ref>
:# период на чамци и бродови на рачно управување (веслање),
:#  период на бродови со погон на силата на ветрот (едрилици),
:# период на бродови со механички погон (пареа;  мотори со клипови и турбини, дизел мотор, и нуклеарен погон).
 
147

уредувања

Прегледник