Разлика помеѓу преработките на „Повреда“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 6 бајти ,  пред 7 години
* '''Vulnus sclopetarium''' - огнострелна рана;
 
=== '''Термички повреди''' ===
Термичките повреди настануваат под дејство на високи или ниски [[Температура|температури]]:
 
* '''Смрзнатини''' Congelationes;
 
==== '''Изгореници (Combustio)''' ====
Изгорениците представуваат оштетување на кожата и подкожните ткива под дејство на висока температура. Степенот на изгореница зависи од висината на температура и од времето на изложување. Изгорениците се делат на четири степени и тоа:
 
* Четврт степен Carbonificatio - јагленисување;
 
==== '''Смрзнотици (Congelatio)''' ====
Смрзнотиците настануваат под дејство на ниски температури при што доаѓа до локални оштетувања на кожата и подлабоките ткива. Кај смрзнотиците има три степени и тоа:
 

Прегледник