Разлика помеѓу преработките на „Светско наследство на УНЕСКО“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
 
Програмата има за цел да каталогизира, именува и зачува објекти со културно и природно значење за општото наследство на човечкото наследство. Во определени услови, објектите од списокот можат да бидат финансирани од страна на [[Фонд за светско наследство|Фондот за светско наследство]]. Програмата е создадена со Конвенцијата за зачувување на светското културно и природно наследство, која е подржана од генералната конференција на [[УНЕСКО]] на [[16 ноември]] [[1972]]. Одтогаш па се до денес, 183 држави ја ратифицирале конвенцијата.
КонВо крајот2013 на 2006година во списокот имало вкупно 830981 објектиобјект: 644759 културни, 162193 природни и 2429 со „мешано“ значење, и тоа од 138160 држави кои се членки на Конвенцијата. [[УНЕСКО]] на секој објект од списокот му дава идентификационен број.
 
Во [[Македонија]], природното и културното богатство на [[Охрид]]скиот регион е вклучено во списокот на [[УНЕСКО]].

Прегледник