Разлика помеѓу преработките на „Аферентен нервен пат“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
'''Аферентниот нервен пат''' го пренесува [[Нервен импулс|нервниот импулс]] од [[Рецептор|рецепторите]], преку [[Сензитивни нерви|сензитивните нерви]] до задниот корен од [[Сива маса|сивата маса]] на [[’Рбетен мозок|‘рбетниот мозок]], од каде преку [[Продолжен мозок|продолжениот мозок]] и [[Мост на Вароли|мостот на Вароли]] се пренесува во [[Среден мозок|средниот]], [[Мал мозок|малиот]] мозок и во [[Ретикуларна формација|ретикуларната формација]] на [[Меѓумозок|меѓумозокот]]. Од тука, аферентниот нервен пат продолжува во [[Кора на голем мозок|кората на големиот мозок]] до [[Примарен нервен центар|примарните нервни центри]].
 
[[Категорија:БиологијаНервен систем]]

Прегледник