Аферентен нервен пат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Аферентниот нервен пат го пренесува нервниот импулс од рецепторите, преку чувствителните нерви до задниот корен од сивата маса на ‘рбетниот мозок, од каде преку продолжениот мозок и мостот на Вароли се пренесува во средниот, малиот мозок и во ретикуларната формација на меѓумозокот. Од тука, аферентниот нервен пат продолжува во кората на големиот мозок до примарните нервни центри.