Славе Македонски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Славе Македонски (24 февруари 1931, Железница, Пиринско - 2002) — македонски поет, раскажувач, романописец, драмски автор, публицист и литературен преведувач. Завршил театарска режија во Москва, а има работено како професионален писател, новинар и режисер.

Во 1995 година станал член на Друштвото на писателите на Македонија.

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

 • Здраво другари (поезија, 1959)[1]
 • Светот е бескраен (драма, 1960)
 • Куси раскази (1961)
 • Тропою дружбы (1961)[2]
 • Строители. (Настенька) (1962)[3]
 • Да го фотокопираме животот (есеи, 1964)
 • Поле на мажи (роман, 1967)
 • Еден вик растојание (раскази, 1967)
 • Да бидеме и утре (роман, 1969)
 • Разбуди се за пресуда (роман, 1969)
 • Пакетче патрони (раскази, 1973)
 • Каде шеташ убав разбојнику (роман, 1981)
 • Вртопи (трилогија, 1982)[4]
 • Фати го бикот за рогови (роман, 1986)
 • Штуро племе (раскази, 1986)
 • Чевли за дедо Господ (раскази, 1987)[5]
 • Тасо Македонецот (роман, 1995)
 • Македонска голгота (роман, 1996)
 • Околиски роман (роман, 1997)
 • Двајца во џунглата (трилогија, 2000)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Македонский, Слав - Привет, другари!: Стихи: Пер. с болгар.(руски)
 2. Македонский, Слав - Тропою дружбы: Советская и болгарская молодежь на строительстве Казахст. Магнитки (Рассказы и очерки)(руски)
 3. Македонский, Слав - Строители. (Настенька): Пьеса в 3 д., 7 карт.(руски)
 4. Македонски Славе - Въртопи(бугарски)
 5. Македонски, Славе - Цървули за господа(бугарски)