Сисимиут

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сисимиут е град во западен Гренланд, сместен на бреговите на протокот Дејвис, приближно 320 километри северно од главниот град Нук. Тој е административен центар на општината Кеката и е втор град по големина во Гренланд со население од 5.460 жители.