Синус версус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Единична кружница со тригонометриски функции.[1]

Синус версус - тригонометриската функција на сликата десно.

Функцијата се нарекува и версинус. Овие имиња денес многу ретко се користат. Графиконот на версинусот е косинусоида транслирана за еден погоре. Дефинирана е насекаде. Нулите се во точките на други места е позитивна, основниот период е 2 π, минимумите се во нулите, а максимумите во

Синус, косинус и версинус на аголот θ во единична кружница со средиште во O.

Синусот версус на аголот алфа е односот , на сликата (2) лево, каде што Б е проекција на темето на подвижниот полупречник-вектор на апсцисата. Со замена на должините од сликата, се добива дека синусот версус на аголот алфа 1 - cos α .

Поимот синус версус бил воведен во 17 век и денес скоро воопшто не се користи. Рускиот математичар Пафнутиј Чебишов сметал дека синусот версус ќе игра важна улога во математиката.

Латински : sinus - испакнатост, надуеност; versus - (пре) свртен; sinvers - (пре) свртен синус.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Haslett_1855.