Сема Сгајер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сема К. Сгајер е научник, глобален експерт за здравство и фотограферка на документарци. Експертизата на Сгајер вклучува молекуларна биологија, генетика, геномика, невронаука, епидемиологија, надзор на болести, следење и евалуација на програмите и развој на политики .

Сема е асистент доцент на школата за јавно здравје на Харвард Т.Х. Чан [1] и придружен доцент на глобалното здравје на Универзитетот во Вашингтон [2] .

Истражување[уреди | уреди извор]

Сгаер била првата која ја намести и примени техниката на генетско индуцирање на судбинското мапирање (GIFM) [3] за да се разбере како се развива сложениот 3Д малиот мозок од рано-диференцирани невронски клетки на предниот заден мозок . Со Тим Ју и колегите открила дека мутациите во генот WDR62 предизвикуваат микроцефалија .

Во Центарот за глобално истражување на здравјето, Сгајер ја дизајнирала и развила Анкетата за проверка на здравствената проверка на примерокот за проучување на основните фактори на ризик од разни болести во Индија. Таа објавила за епидемиологијата на ХИВ и сексуално преносливите болести.

Од 2008 година, Сема била програмски службеник во фондацијата Бил и Мелинда Гејтс. Таа водела портфолио за доброволно медицинско обрежување кај мажите за превенција од ХИВ низ источна и јужна Африка. Како дел од канцеларијата на BMGF во Индија, Сема го предводела размерот на програмата за превенција на ХИВ во Фондацијата (Авахан) во неколку држави, успеала да премине во владата на Индија и разви платформи за податоци за донесување одлуки. Таа тесно соработувала со индиската национална програма за контрола на сидата за да помогне во дизајнирањето на нивната програма и да ги зајакне нивните аналитички напори. [4]

Ран живот[уреди | уреди извор]

Сгајер е родена во 1975 година во Триполи, Либија, од татко Либиец и мајка Турчинка. Сгајер студирала молекуларна биологија и генетика на Универзитетот Богазиќи (Истанбул, Турција) каде што и дипломирала со диплома за наука во 2005 година, рангирајќи ја прва во своето одделение. Сгајер подоцна ги стекнала своите магистри по уметност по невронаука од Универзитетот Браун во 1999 година и магистер по наука и докторат за филозофија (докторат) по мобилна и молекуларна биологија (развојна генетика) во 2005 година од универзитетот во Њујорк . Својата постдокторска обука по хумана геномика ја спровела во лабораторијата на д-р Кристофер А. Валш во Медицинскиот центар Бет Израел acаконис, Медицинското училиште Харвард .

Сема е примател на универзитетот во Newујорк, стипендиите на Универзитетот Браун и стипендиите на Метрскиот центар Бет Израел acакониес. [ потребно е цитирање ] Сгајер студирала документарна фотографија на Меѓународниот центар за фотографија .[се бара извор] [ потребно е цитирање ]

Список на дела[уреди | уреди извор]

Написи за истражување[уреди | уреди извор]

 1. Sgaier, Sema K.; Engl, Elisabeth; Smittenaar, P. (2019). „Identifying population segments for effective intervention design and targeting using unsupervised machine learning: an end-to-end guide [version 2; peer review: 2 approved]“. Gates Open Research. 3: 1503. doi:10.12688/gatesopenres.13029.2. PMC 6820452. PMID 31701090.
 2. Engl, E; Kretschmer, S; Jain, M; Sharma, S; Prasad, R; Ramesh, BM (2019). „Categorizing and assessing comprehensive drivers of provider behavior for optimizing quality of health care“. PLOS ONE. 14 (4): e0214922. Bibcode:2019PLoSO..1414922E. doi:10.1371/journal.pone.0214922. PMC 6469845. PMID 30995274.
 3. Sgaier, Sema K.; Ramakrishnan, Aparajita; Wadhwani, Alkesh; Bhalla, Aparajita; Menon, Hari; Baerg, James; Alexander, Ashok (2018). „Achieving scale rapidly in public health: Applying business management principles to scale up an HIV prevention program in India“. Healthcare. 6 (3): 210–217. doi:10.1016/j.hjdsi.2017.09.002. PMID 28943225.
 4. Gumede-Moyo, Sehlulekile; Kretschmer, Steve (2017). „A case study for a psychographic-behavioral segmentation approach for targeted demand generation in voluntary medical male circumcision“. eLife. 6. doi:10.7554/eLife.25923. PMC 5628013. PMID 28901285.
 5. Sgaier, S.K.; Baer, J; Rutz, DC; Njeuhmeli, E; Seifert-Ahanda, A; Basinga, P; Parkyn, R; Laube, C. (2015). „Toward a Systematic Approach to Generating Demand for Voluntary Medical Male Circumcision: Insights and Results From Field Studies“. Glob Health Sci Pract. 3 (2): 209–229. doi:10.9745/GHSP-D-15-00020. PMC 4476860. PMID 26085019.
 6. Sgaier, S.K.; Reed, JB; Thomas, A; Njeuhmeli, E (2014). „Achieving the HIV Prevention Impact of Voluntary Medical Male Circumcision: Lessons and Challenges for Managing Programs“. PLOS Med. 11 (5): e1001641. doi:10.1371/journal.pmed.1001641. PMC 4011573. PMID 24800840.
 7. Njeuhmeli, E; Hatzold, K; Gold, E; Mahler, H; Kripke, K; Seifert-Ahanda, K; Castor, D; Mavhu, W; Mugurungi, O (2014). „Lessons learned from scale-up of voluntary medical male circumcision focusing on adolescents: benefits, challenges, and potential opportunities for linkages with adolescent HIV, sexual, and reproductive health services“. JAIDS Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. 66 Suppl 2: S193-9. doi:10.1097/QAI.0000000000000179. PMID 24918595.
 8. Sgaier, S.K.; Anthony, J; Bhattacharjee, P; Baer, J; Malve, V; Bhalla, A; Hugar, VS (2014). „Strengthening government management capacity to scale up HIV prevention programs through the use of Technical Support Units: lessons from Karnataka state, India“. Glob Health Sci Pract. 2 (4): 444–58. doi:10.9745/GHSP-D-14-00141. PMC 4307860. PMID 25611478.
 9. Engl, E; Sgaier, SK (2020). „CUBES: A practical toolkit to measure enablers and barriers to behavior for effective intervention design [version 2; peer review: 2 approved, 1 approved with reservations]“. Gates Open Research. 3 (886): 886. doi:10.12688/gatesopenres.12923.2. PMC 6601426. PMID 31294419.
 10. Arora, P.; Nagelkerke, N.; Sgaier, S. K.; Kumar, R.; Dhingra, N.; Jha, P. (2011). „HIV, HSV-2 and syphilis among married couples in India: Patterns of discordance and concordance“. Sexually Transmitted Infections. 87 (6): 516–20. doi:10.1136/sextrans-2011-050203. PMID 21865404.
 11. Sgaier, S. K.; Mony, P.; Jayakumar, S.; McLaughlin, C.; Arora, P.; Kumar, R.; Bhatia, P.; Jha, P. (2010). „Prevalence and correlates of Herpes Simplex Virus-2 and syphilis infections in the general population in India“. Sexually Transmitted Infections. 87 (2): 94–100. doi:10.1136/sti.2010.043687. PMID 21059842.
 12. Yu, Timothy W; Mochida, Ganeshwaran H; Tischfield, David J; Sgaier, Sema K; Flores-Sarnat, Laura; Sergi, Consolato M; Topçu, Meral; McDonald, Marie T; и др. (2010). „Mutations in WDR62, encoding a centrosome-associated protein, cause microcephaly with simplified gyri and abnormal cortical architecture“. Nature Genetics. 42 (11): 1015–20. doi:10.1038/ng.683. PMC 2969850. PMID 20890278.
 13. Cheng, Y.; Sudarov, A.; Szulc, K. U.; Sgaier, S. K.; Stephen, D.; Turnbull, D. H.; Joyner, A. L. (2010). „The Engrailed homeobox genes determine the different foliation patterns in the vermis and hemispheres of the mammalian cerebellum“. Development. 137 (3): 519–29. doi:10.1242/dev.027045. PMC 2858911. PMID 20081196.
 14. Sgaier, S. K.; Jha, P.; Mony, P.; Kurpad, A.; Lakshmi, V.; Kumar, R.; Ganguly, N. K. (2007). „PUBLIC HEALTH: Biobanks in Developing Countries: Needs and Feasibility“. Science. 318 (5853): 1074–5. doi:10.1126/science.1149157. PMID 18006727.
 15. Chen, Li; Jha, Prabhat; Stirling, Bridget; Sgaier, Sema K.; Daid, Tina; Kaul, Rupert; Nagelkerke, Nico; International Studies of HIV/AIDS (ISHA) Investigators (2007). Siegfried, Nandi (уред.). „Sexual Risk Factors for HIV Infection in Early and Advanced HIV Epidemics in Sub-Saharan Africa: Systematic Overview of 68 Epidemiological Studies“. PLOS ONE. 2 (10): e1001. Bibcode:2007PLoSO...2.1001C. doi:10.1371/journal.pone.0001001. PMC 1994584. PMID 17912340. отворен пристап — бесплатно за читање
 16. Sgaier, S. K.; Lao, Z.; Villanueva, M. P.; Berenshteyn, F.; Stephen, D.; Turnbull, R. K.; Joyner, A. L. (2007). „Genetic subdivision of the tectum and cerebellum into functionally related regions based on differential sensitivity to engrailed proteins“. Development. 134 (12): 2325–35. doi:10.1242/dev.000620. PMC 2840613. PMID 17537797.
 17. Nagelkerke, Nico JD; Bernsen, Roos MD; Sgaier, Sema; Jha, Prabhat (2006). „Body mass index, sexual behaviour, and sexually transmitted infections: An analysis using the NHANES 1999-2000 data“. BMC Public Health. 6: 199. doi:10.1186/1471-2458-6-199. PMC 1559603. PMID 16884541. отворен пристап — бесплатно за читање
 18. Atit, Radhika; Sgaier, Sema K.; Mohamed, Othman A.; Taketo, Makoto M.; Dufort, Daniel; Joyner, Alexandra L.; Niswander, Lee; Conlon, Ronald A. (2006). „Β-catenin activation is necessary and sufficient to specify the dorsal dermal fate in the mouse“. Developmental Biology. 296 (1): 164–76. doi:10.1016/j.ydbio.2006.04.449. PMID 16730693.
 19. Sgaier, Sema K.; Millet, Sandrine; Villanueva, Melissa P.; Berenshteyn, Frada; Song, Christian; Joyner, Alexandra L. (2005). „Morphogenetic and Cellular Movements that Shape the Mouse Cerebellum“. Neuron. 45 (1): 27–40. doi:10.1016/j.neuron.2004.12.021. PMID 15629700.

Поглавја за книги[уреди | уреди извор]

 1. Рамакришнан, А., Сгаер, СК, Александар, А. Скалирање на превенција од ХИВ преку партнерства - Искуството во Авахан во Индија . Иновативни здравствени партнерства - Дипломатија на разновидност . Светски научен паб Co Inc, 2011 година.
 2. Сгаер, СК Беренштејн, Ф., oyојнер, А.Л., Милер, С., Сонг, Ц. Ви Conануева, пратеник Концептот на судбината низ леќата на генетиката, во Бисли, П., С. Хиросуе, Ru. Рукстон, М. Тронкле, Ц. Тарнер Едс. Одговорни архитектури: суптилни технологии . Риверсајд Архитектонски печат, Кембриџ, 2006 стр. 26–29

Написи[уреди | уреди извор]

 1. Преглед на социјална иновација во Стенфорд: Време е да се размери психо-бихевиористичката сегментација во глобалниот развој . Есен 2018 година.
 2. Преглед на социјална иновација во Стенфорд: Размислувањето за дизајнот без длабоки податоци нема да успее на нашите клиенти во глобалното здравје . 14 февруари 2019 година.
 3. Синдикат на проектот: Зошто толку новороденчиња и мајки сè уште умираат . 17 јуни 2019 година.
 4. Преглед на социјална иновација во Стенфорд: Демистифицирање на машинското учење за глобален развој . 24 јули 2019 година.
 5. Преглед на бизнис на Харвард: Користење на вештачка интелигенција за да разберете што предизвикува болести . 08.11.2019 г.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 

 1. „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.
 2. „University of Washington“.
 3. Joyner, Alexandra L.; Zervas, Mark (2006). „Genetic inducible fate mapping in mouse: Establishing genetic lineages and defining genetic neuroanatomy in the nervous system“. Developmental Dynamics. 235 (9): 2376–85. doi:10.1002/dvdy.20884. PMID 16871622.
 4. „Home“. www.iasociety.org (англиски). Посетено на 2017-11-16.