Молекуларна биологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

DNA анимација

Молекуларната биологија ги проучува основните појави на животот (метаболизам, наследност, надразливост) на ниво на молекули што ја градат клетката. Полето на молекуларната биологија се преклопува со полињата на интерес на биологијата и хемијата, особено со генетиката и биохемијата.