Северно Перу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Република Северно Перу
República del Norte del Perú

1836 – 1839
Знаме Грб
Местоположба на Северно Перу
Главен град Лима
Уредување Република
Историја
 -  Основана 11 Август 1836
 -  Распадна 25 Август 1839

Република Северно Перу (шпански: República Nor-Peruana) — една од трите конститутивни републики на краткотрајната Перуанско-Боливиската Конфедерација од 1836-1839 година.

Северно Перу е формирано од поделбата на Република Перу на Република Северно Перу и Република Јужно Перу. Овие две републики се основани во 1836 година за да бидат (со Боливиската Република) конститутивни републики на Перуанско-боливиската Конфедерација.

Конфедерацијата заврши три години подоцна по континуираните гранични војни со Аргентина и Чиле во Конфедерациската војна, и по хаотичен граѓански конфликт меѓу северните и јужните Перуанци. Во август 1839 година, Агустин Гамара ја прогласи Конфедерацијата за распуштена; како резултат на тоа, Јужно Перу и Северно Перу се вратија во обединета Република Перу.