Светска година на физиката 2005 година

Од Википедија — слободната енциклопедија

2005 година била прогласена за Светска година на физиката, позната и како Ајнштајн година, како признание на 100-годишнината од „Година на чудата“ на Алберт Ајнштајн, во која објавил четири значајни трудови и последователни достигнувања во областа на физиката.

Логото е наменето да го претставува дијаграмот на конусот на светлината што се користи во специјалната теорија за релативност за да прикаже локации кои се во каузален контакт и оние што не се.

Историја[уреди | уреди извор]

Физиката е основа за разбирање на физичкиот свет и природата како целина. Апликациите на физиката се основа за голем дел од денешната технологија. Со цел да се подигне светската свест за физиката и да се прослават најголемите достигнувања на теренот, Светскиот конгрес на физички друштва предложил[1] и Меѓународната унија на чиста и применета физика донела одлука 2005 година да се одбележи како Светска година на физиката. Ова последователно било одобрено од УНЕСКО.

Избрани прослави[уреди | уреди извор]

Формулата за еквивалентност на маса и енергија прикажана на Тајпеј 101 по повод прославата на Светската година на физиката 2005 година.

Светската година на физиката официјално започнала со конференција што се одржа кон средината на јануари во Париз, насловена Физика за утре.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „2005 – UNESCO World Year of Physics“. Eurofusion. December 1, 2004. Архивирано од изворникот на 2017-12-05. Посетено на December 4, 2017.
  2. „World Year of Physics 2005 Begins With Paris Conference“ (press release). American Physical Society. January 10, 2005. Посетено на December 4, 2017.
  3. „EinsteinFest“. Perimeter Institute for Theoretical Physics. Архивирано од изворникот на September 30, 2005.
  4. Duchen, Jessica (January 28, 2011). „The relative beauty of the violin“. The Independent. Посетено на December 4, 2017.
  5. Mays, Richard (July 26, 2013). „Einstein's Universe: Professor inspires pupils“. The Tribune. Palmerston North. Архивирано од изворникот на 2018-03-12. Посетено на December 4, 2017 – преку Chamber Music New Zealand.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]