Сапера (танц)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сапера ― облик на танц од Индија. Најчесто е сметано за змиски танц бидејќи тоа е танц кој во голема мера се одликува во вртели со богато извезени наметки што се пуштаат при изведбата.

Сапера е име дадено на шармирачите на змии во Индија. Од воведувањето на Законот за заштита на дивиот свет од 1972 година, бројот на изведувачите на сапера се намалува - она што било во илјадници сега е ограничено на само неколку стотици. Нивните професии и нивната религија полека се „исфрлаат“ со закон кој бил воведен за да се запре нелегалната трговија со кожа/крзно.

Многу саперци го практикуваат својот занает/ракување со змии врз основа на нивното следење на богот Шива - прикажан со кобра.

Повеќето од саперците се наоѓаат во Дехрадун, Утараханд односно северниот дел на Индија. Но, некои саперци може да се најдат и во некои делови на Бихар каде што заработуваат од нестабилни места, се движат ваму-таму, и ги покажуваат своите таленти со змии „саанп“ и заработуваат пари.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]