Прејди на содржината

Сае но Ками

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сае но Ками - божество во јапонската митологија, заштитник на патниците. Според будистичката легенда, Изанаги го фрлил стапот на Јапонија и во тој миг бил создаден Сае но Ками.[1]

  1. „Džašumon“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 80.