СУГС „Арсени Јовков“ - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арсени Јовков
Место
Општина: Бутел
Место: Скопје
Основни информации
Контакт информации
Портал arsenijovkovbu.schools.edu.mk

„Арсени Јовков“ — средно училиште во Скопје, Општина Бутел[1].

Основање и развој[уреди | уреди извор]

СУГС „Арсени Јовков“- Скопје е еден од најголемите регионални центри за средно стручно образование во Р. Македонија.

Од своето формирање од 1963 до денес училиштето прерасна во едно од најпрестижните училишта со долгогодишна традиција и високо реноме во областа на стручната образование на кадри.

Во своето долгогодишно постоење (влезено во V-та деценија) училишниот центар едуцираше повеќе од 30.000 стручни кадри од областа на економијата и правото (економски техничари и деловни секретари), кои се успешно вклучени во високообразовните институции и на пазарот на трудот.

Денес, СУГС „Арсени Јовков“ во рамките на образовниот систем на Р.Македонија функционира како регионален центар за пример, обезбедувајќи проодност до сите високообразовни институции во, и надвор од државата.

Соработка: СУГС „Арсени Јовков“ остварува соработка со средните училишта во Скопје и во Р.Македонија, Средно техничко училиште во Љубљана, Р.Словенија, Деловниот колеџ во Орхус, Данска, Биро за развој на образованието, Министерството за образование и наука и со други државни и стопански институции од локалото окружување.

Денес, училиште го посетуваат 2200 ученици.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]