Розина Паткаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Розина Паткаи
Биографски податоци
Роден(а)1 ноември 1978
Будимпешта, Унгарија
Жанровиџез, боса нова
Занимањапејачка
Мреж. местоrozinapatkai.com

Розина Паткаи (унгарски: Rozina Pátkai 1 ноември 1978, Будимпешта) е унгарска џез и боса нова пејачка, текстописец и визуелен уметник. Таа е вокален уметник кој има италијански корени и излезе на прв план со нејзиниот бенд кој свири боса нова. Успеале на многу унгарски и меѓународни натпревари. Таа ги лансираше своите проекти „Минка“[1] во 2016 година. Нејзин сопруг е гитаристот Мартин Фенивеси, композитор, со кого има две деца: Камила и Пана.

Кариера[уреди | уреди извор]

Откако дипломирала како учител по унгарски и англиски јазик во 2009 година, се запишала на џез курс во музичко училиште. Покрај наставата, таа работела и како новинар. Ја започнала својата кариера со класично пеење. Розина Паткаи и нејзината група настапуваат во Унгарија од 2010 година. Таа ја води својата сопствена џез група од 2011 година, со што заработи неколку меѓународни награди и национални професионални кредити. Розина работи исклучиво како хонорарен изведувач и композитор од 2012 година.[2]

Таа и бендот добија шанса да се претстават во 2013 година, на Џез-шоуто одржано во Палатата на уметностите. [3]

Квинтетот, кој најчесто свири боса нова, е уникатен поради автентичниот израз на бразилските мелодии, хармонијата на вокалите и трубата и нивните посебни песни. Импровизацијата, современите музички елементи и музичкото обликување на моменталните мисли се ставаат во фокусот.[4]

Првиот албум на бендот доби внимание дури и во САД, прво ја добија наградата „Народен глас“, а во 2014 година добија награда од жирито.[5] Таа го започна својот музички проект „Минка“ во 2016 година. Во песните „Минка“, таа користи класични и современи песни за кои изработува музика.

Паткаи ги започна студиите за ликовни уметности уметничката школа Теба, во 1997 година. Нејзината прва изложба се одржа во Будимпешта во 2001 година, ги документираше нејзините патувања во Лондон на сликите. Во последниве години прави слики, цртежи и уметнички дела, презентирани под името „Минка“. Цртежите на „Минка“ беа изложени во џез-клуб во Будимшешта, во 2016 година. Во 2017 година, нејзините понови дела биле изложени на повеќе места. Таа е студент на програмата Интермедијална уметност на Унгарскиот универзитет за ликовни уметности.

Награди и почести[уреди | уреди извор]

  • 2011 Дополнителна награда во Будимпешта, награда на жирито, Унгарија[6]
  • Музички фестивал Веспрем во 2012 година, Јавна награда (Унгарија)
  • 2013 Џез Винзас, Палатата на уметностите , Будимпешта (Унгарија)
  • 2013 Независни музички награди, Гласот на народот во категорија џез-песна (САД)
  • 2013 Направено во Њујоршкиот џез натпревар, Соло вокал Топ 5 (САД ) [7]
  • 2014 Победник, Најдобра вокална џез песна, Независни музички награди (САД )
  • 2014 Номиниран на Независни Музички Награди 2014, Џез песна, Латински албум, Џез со вокали категорија (САД)
  • 2015 Независни музички награди (САД), Најдобра латинска песна
  • 2018 Независни музички награди (САД), најдобар џез албум со вокали[8]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 2011 Bossa Novas Pátkai Rozina - Tóth Mátyás duo
  • 2013 Vocé e Eu
  • 2015 Samba Chuva EP
  • 2016 Paraíso na Terra (Tom-Tom)
  • 2018 Taladim

Други дела и копродукции[уреди | уреди извор]

  • Бенд PECA , гостин вокалист [9]
  • Бин-Џип (бенд) , гостин вокалист и текстописец [10] [11]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „MINKA official“. конс. 10 March 2018. 
  2. „ROZINA official“. конс. 11 March 2018. 
  3. „ROZINA - Vocé e Eu“. конс. 23 January 2016. 
  4. „ROZINA - Sea Song“. конс. 23 January 2016. 
  5. „Rozina Pátkai“. конс. 23 January 2016. 
  6. „Fringe Fesztivál 2011“. конс. 23 January 2016. 
  7. „Rozina“. конс. 23 January 2016. 
  8. „Independent Music Awards 2018“. конс. 8 April 2018. 
  9. „Kiráz a Hideg-2011“. конс. 1 April 2018. 
  10. „BIN-JIP: Doubtful“. конс. 1 April 2018. 
  11. „BIN-JIP: Boom-Boom“. конс. 1 April 2018. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]